tisdag 13 augusti 2013

"Den osynliga flickan" av Deborah Ellis

Den osynliga flickan är en bok som handlar om Parvana och hennes familj, hur de lever under kriget i Afghanistan och vad de måste göra utifrån talibanernas regler.

Parvana bor i en liten lägenhet med bara ett enda rum med sina föräldrar, två systrar och en bror. En liten del av rummet har de separerat som badrum och tvättrum. Parvanas familj har haft ett fint hus och många fina prydnader men det mesta försvann och förstördes av bomberna. Talibanerna har bestämt att inga kvinnor får vara ute utan männens sällskap eller tillstånd och de måste bära burka.
När Parvanas pappa blir tagen av talibanerna och hamnar i fängelse är Parvanas familjs ända utväg att tjäna ihop pengar genom att Parvana blir pojke. Hon går ut och säljer saker varje morgon och eftersom hon är en pojke kan inte talibanerna stoppa henne. Hon utnyttjar sin karaktär som pojke och går varje kväll ut med sina syskon eftersom de har fått sitta inne i rummet under hela krigets gång. Ibland tar hon även med sig sin mamma på promenad eller till affären.

Den osynliga flickan är en väldigt spännande och intressant bok där man får veta lite mer om hur Afghanerna hade det under kriget och vilka hårda regler som de behövde lyda. Jag ger boken 7 böcker av 10 möjliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar